تزریق محلول تغذیه کشت هیدروپونیک با انژکتورهای تناسبی

مصطفی باکویی

 

  در مقالات قبلی به توضیح تفاوت میان دستگاه های کنترل آبیاری و دستگاه های کنترل تغذیه پرداختیم و اشاره شد که در دستگاه های کنترل تغذیه علاوه بر برنامه­ریزی آبیاری گلخانه عملیات تزریق محلول های تغذیه و تنظیم پی­هاش محلول تغذیه مورد نیاز گیاه نیز صورت می­پذیرد. در این متن به معرفی یکی از ساده­ترین روش­های اضافه نمودن محلول تغذیه به آب در کشت گلخانه­ای و خاکی می­پردازیم.

 

انژکتور تناسبی (Proportional Injectors)

  انژکتورهای تناسبی به منظور اضافه نمودن کودهای مایع، اسیدها و یا سایر محلول های شیمیایی کشاورزی به صورت مستقیم به آب ورودی به پای گیاهان استفاده می­شوند. با استفاده از انژکتورهای تناسبی شما می­توانید به میزان درصد مشخصی از حجم آب ورودی به گلخانه محلول تغذیه یا اسید به آب اضافه نمایید. لذا در صورتی که میزان شار ورودی آب گلخانه افزایش پیدا کند میزان ماده تزریق شده توسط انژکتور نیز افزایش پیدا خواهد کرد و این درصد تعیین شده ثابت خواهد ماند.

به طور کلی مکانیزم تزریق محلول های غذایی به آب ورودی در این روش بر مبنای حرکت رفت و برگشتی پیستون می­باشد. حرکت این پیستون به کمک فشار آب ورودی انجام می­شود با بالارفتن پیستون نیروی مکشی در خط ورودی محلول تغذیه ایجاد می­شود که موجب تزریق محلول تغذیه به خط آبیاری می شود. با توجه به مکانیزم توضیح داده شده برای تزریق محلول تغذیه به کمک این انژکتور نیازی به اتصال انژکتور به برق نمی­باشد.

انژکتورهای تناسبی می­توانند در داخل خط اصلی آبیاری و یا در خط لوله کشی بای پس نصب بشوند. به منظور تنظیم میزان اضافه شدن محلول تغذیه به خط آبیاری کافی است تا شیر موجود بر روی انژکتور را تا میزان مورد نظر باز نمایید. واحد تزریق در این انژکتورها معمولا به صورت درصد می­باشد به این صورت که زمانیکه انژکتور بر روی یک درصد تنظیم می­شود همواره معادل درصد معینی از آب ورودی به گلخانه، محلول تغذیه به خط آبیاری تزریق خواهد شد.

مزایای استفاده از انژکتورهای تناسبی نسبت به سایر روش های تزریق محلول تغذیه شامل قیمت ارزان و عدم نیاز به انرژی الکتریکی مستقیم می­باشد اما در مقابل این انژکتورها تنها وظیفه اضافه نمودن محلول تغذیه را دارند و لذا آنالیز میزان EC و pH محلول هم­چنان توسط گلخانه­دار و به کمک پراب های دستی و یا دستگاه آنالیزور باید انجام پذیرفته و بر مبنای مقایسه مقادیر مطلوب و مقادیر فعلی EC و pH درصد تزریق محلول توسط انژکتور به صورت دستی عوض بشود. در صورت تغییر غلظت محلول­های استوک و یا مشخصات آب ورودی مجددا نیاز به تنظیم دستی میزان تزریق خواهد بود و در غیر این صورت مقادیر EC و pH محلول خروجی با محلول مطلوب فاصله خواهد داشت.

محدوده تزریق انژکتورهای تناسبی به طور متوسط بین 0.4 تا 4 درصد می­باشد و به طور متوسط در محدوده کاری دبی آب بین 30 تا 2500 لیتر بر ساعت و فشار 0.2 تا 8 بار قابلیت کارکرد دارند.

از انژکتورهای تناسبی می­توان به منظور اضافه نمودن کودمایع در مزارع کشاورزی،گلخانه­های خاکی و مزارع پرورش حیوانات استفاده نمود. هم­چنین از این انژکتورها می­توان به منظور اضافه نمودن محلول­های تغذیه و اسید در گلخانه­های کشت هیدروپونیک استفاده نمود.

 

 

 

بازگشت