کشت هیدروپونیک، مزایا و معایب( بخش اول)

جواد صفربیگی

 

  در مطلب قبلی کشت هیدروپونیک و خاکی را با هم مقایسه کردیم و متوجه شدیم که کشت هیدروپونیک نسبت به کشت خاکی از چه امتیازاتی برخوردار است. در ادامه این مزایا را به صورت دقیق بررسی خواهیم کرد.

 

نمونه ای از کاربرد کشاورزی هیدروپونیک

نبود محدودیت مکانی و زمانی برای کشت

  یکی از نگرانی های همیشگی انسان و عاملی که موجب نوسانات قیمت محصولات کشاورزی در فصول مختلف می­شده است عدم امکان کشت محصولات در تمام فصول بوده است.

همه می دانیم که هر محصولی فصل خود را دارد و نمی توان محصولی را در فصلی غیر از فصل خودش کاشت، همین محدودیت کاشت باعث نوسان قیمت آن محصول در طول سال می شود. یکی از رایج ترین مثال های این موضوع میوه ی قرمز خوشمزه ای است که در خیلی از غذاهای ما به کار می رود؛ گوجه فرنگی! در فصول گرم سال گوجه فرنگی های موجود تو مغازه ها  رسیده، شیرین و آبدار با قیمتی بسیار مناسب قابل خرید هستند اما در فصول سرد خبری از این گوجه فرنگی ها نیست و بیشتر گوجه فرنگی های خشک فریزر شده و گرون قیمت در قفسه مغازه ها وجود دارد. خب چاره چیست؟ احتمالا حدس زدید که می توان میوه ها را در گلخانه کاشت تا همیشه شرایط محیطی مثل دما، رطوبت و میزان نور مطابق میل آن ها باشد اما مسئله فقط این نیست، خاکی که محصول در آن کشت می شود هم از اهمیت بالایی برخوردار است و باید املاح درون آن با دقت بالا کنترل شود چرا که بعد از گذر چند سال از کاشت گیاه تمامی مواد غذایی درون خاک استفاده شده و خاک به اصطلاح شور می شود. روش حل این مشکل با استفاده از کاشت هیدروپونیک است که در آن امکان کاشت در تمام فصول و در هر مکانی فراهم می شود و مواد مغذی همیشه در دسترس گیاه هستند.

 

دستگاه ساخت محلول غذایی کشت هیدروپونیک

کنترل پذیری بالا و افزایش مقدار محصولات در کشت هیدروپونیک

  محصولات کشت شده در گلخانه های هیدروپونیک همواره از کیفیت بالایی برخوردار اند چرا که مواد غذایی داده شده به گیاه با دقت بالا کنترل شده و همواره در دسترس آن هستند علاوه بر این انرژی دریافت شده توسط گیاه صرف تلاش ریشه برای پیدا کردن غذا در خاک نمی شود بلکه صرف رشد گیاه می­شود. بدیهی است که نرخ افزایش کیفیت محصولات و سرعت رشد آن­ها بستگی به نوع سیستم هیدروپونیک و کیفیت تنظیم پارامترهای غذایی و اقلیمی در گلخانه دارد اما افزایش 25 درصدی سرعت رشد گیاهان و افزایش حجم محصول خروجی در منابع متعددی گزارش شده است.

 

صرفه جویی در مصرف منابع آبی و مصرف کم­تر سموم

  نکته­ای که استفاده از کشت هیدروپونیک را جذاب تر می کند این است که شما محصول با کمیت بالاتر و رشد بهتری خواهید داشت در حالی که از میزان آب کم­تری استفاده کرده اید. بارها شنیده اید که رقابت بعدی در دنیا بر سر منابع آبی خواهد بود و امروز در ایران بیش از 80 درصد منابع آبی صرف کشاورزی می­شود. با استفاده از کشت هیدروپونیک میزان مصرف آب به دو دلیل کم­تر از کشاورزی سنتی می­باشد. اول این که نرخ تبخیر آب در کشت هیدروپونیک کم­تر از کشت سنتی می­باشد. علاوه بر این، می­توان آب استفاده شده در سیستم هیدروپونیک را فیلتر کرد، مواد غذایی به آن اضافه نمود و مجدد برای آبیاری گیاهان استفاده کرد.

 استفاده از بسیاری از سموم در کشت هیدروپونیک مورد نیاز نمی­باشد زیرا محصولات هیدروپونیک از بسیاری از بیماری­هایی که متعلق به کشت برمبنای خاک می­باشد مصون هستند.

 

تکرار پذیری بالا و آنالیز آسان مشکلات

  در کشت خاکی عوامل بسیار زیادی که از کنترل شما خارج هستند بر خروجی محصول تاثیر گذارند لذا ممکن است دو مزرعه در مجاورت یکدیگر کیفیت محصولات متفاوتی داشته باشند. در کشت خاکی آنالیز ترکیبات محلول غذایی در خاک و یافتن علت کمبود خروجی محصولات کشاورزی بسیار دشوار است. مشخص نیست که آیا مشکل به علت سموم موجود در خاک است، یا نفوذ پساب به خاک و یا ضعف یک عنصر غذایی خاص. اما در کشت هیدروپونیک تمامی عناصر غذایی توسط متخصص کشاورزی برای گیاه تامین می­شود لذا در صورت وجود مشکل به راحتی می­توان ریشه­ی مشکل را با آنالیز محلول غذایی مشخص نمود و پس از رفع مشکل فرمول غذایی موفق به راحتی قابل الگوبرداری و تکرار می­باشد. امروز با استفاده از سیستم های کنترل هوشمند تغذیه کشت هیدروپونیک و توسعه تکنولوژی هایی همچون اینترنت اشیا و ابرداده­ها امکان ذخیره و آنالیز محلول تغذیه کشت هیدروپونیک به صورت تمام وقت برای طولانی مدت از راه دور  برای گلخانه­داران فراهم می­باشد.

بازگشت