طرز صحیح نگهداری از سنسور های EC و pH در گلخانه های هیدروپونیک
satan
نحوه نگهداری صحیح سنسورهای EC و pH جهت استفاده در گلخانه های هیدروپونیک
در مقالات قبلی در مورد این صحبت کردیم که آنالیز محلول تغذیه در کشت هیدروپونیک به کمک سنسورهای هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته (pH) صورت میپذیرد. در این متن به این می پردازیم که چگونه باید از سنسورهای EC و pH مراقبت کنیم تا متناسب با هزینه ای که برای آنها پرداخت کردهایم مدت زمان زیادی به درستی کار کنند. این توضیحات برای هر دو حالتی که سنسورهای دارای نمایشگر خریداری کرده باشید و یا دستگاه اتوماسیون تغذیه ای داشته باشید که این سنسورها را دارا باشد صدق می کند.

نحوه صحیح نگهداری سنسور آنالیز هدایت الکتریکی (EC)
سنسورهای هدایت الکتریکی (EC) بسته به جنس پراب آنها و نحوهی خواندن مقادیر از آنها توسط ترنسمیتر میتوانند از طول عمر مختلفی برخوردار باشند اما در بهترین حالت نیز نمیتوان انتظار استفاده همیشگی از یک سنسور EC داشت. اما با رعایت موارد زیر میتوان مطمئن شد که سنسور EC طول عمر مناسبی داشته باشد و مقادیر خروجی سنسور مورد اعتماد باشند:
- شستشوی پراب سنسورها به صورت دورهای: در صورتی که از سنسور EC در دستگاه اتوماسیون تغذیه استفاده میکنید و سنسور به طور دائمی در تماس با محلول تغذیه قرار دارد به طور معمول توصیه میشود که پراب سنسور EC هر 30 روز یکبار شسته بشود تا نمک هایی که احتمالا بر روی الکتروهای سنسور رسوب کردهاند شسته بشوند . فرایند شستشو بسته به نوع سنسور میتواند متفاوت باشد اما به طور کلی میتوانید از کرم تمیز کننده پراب سنسور استفاده کرده و سطح پراب را با آن آغشته نمایید و در انتها آن را با آب شیر به طور کامل شستشو نمایید. توصیه میشود که پس از هربار شستشو مقدار EC محلول استاندارد را بررسی کرده و در صورت تفاوت مقادیر سنسور را کالیبره نمایید.
در صورتی که از سنسورهای دارای نمایشگر و یا رومیزی استفاده میکنید همواره پس از استفاده از سنسور آن را با آب شیر شسته و در آب مقطر نگهداری نمایید.
- جلوگیری از تماس دست با سطح الکترودهای پراب: چربی موجود در پوست دست موجب آلودگی پراب میشود.
- جلوگیری از قرار گرفتن خروجی BNC سنسور در محلول: به طور معمول خروجی الکترونیکی سنسورها آببند میباشد اما به منظور احتیاط توصیه میشود که تنها بخش ابتدایی پراب که شیشهای یا پلاستیکی میباشد را وارد محلول کنید.

نحوه صحیح نگهداری سنسور آنالیز pH
جهت نگهداری صحیح سنسور pH موارد زیر را رعایت نمایید:
- جلوگیری از ضربه زدن به پراب: سنسورهای pH دارای حباب شیشهای شکننده میباشند لذا لازم است که همواره پس از استفاده درپوش پلاستیکی آنها را گذاشته و در هنگام شستشو و کالیبره کردن سنسور نیز از پراب سنسور مراقبت کنید.
- جلوگیری از تماس دست با سطح الکترودهای پراب: چربی موجود در پوست دست موجب آلودگی پراب میشود و بر کیفیت عملکرد سنسور تاثیر خواهد گذاشت.
- جلوگیری از تغییر ناگهانی دما: تغییر ناگهانی دما در پراب میتواند موجب شکستن حباب شیشهای سنسور بشود. لذا هیچ وقت سنسور موجود در آب سرد را به طور ناگهانی وارد محلول با دمای بالا نکنید.
- قرار ندادن پراب سنسور در روغن و سیالات مشابه
- جلوگیری از قرار گرفتن خروجی BNC سنسور در محلول
- قراردادن حباب شیشهای پراب سنسور در محلول مخصوص خود: حباب شیشهای سنسور همواه باید خیس باشد لذا اگر ازسنسور رومیزی یا دارای نمایشگر استفاده میکنید همواره آن را در محلول مخصوص خود که محلول پتاسیم کلراید (KCL) میباشد قرار بدهید. در دستگاه های اتوماسیون تغذیه نیز به طور معمول پراب سنسور در تماس با محلول تغذیه قرار داشته و تر میباشد.
- شستشوی دورهای پراب سنسور در دوره های کالیبراسیون: تمیزی پراب سنسور بر دقت نتایج و عمر مفید سنسور تاثیر مستقیم میگذارد لذا پیش از هر دوره کالیبره سنسور را با محلول تمیز کننده مخصوص یا با محلول آب صابون شسته و سپس در صورتی که پراب سنسور به صورت دائمی در محلول پتاسیم کلراید قرار ندارند آن را به مدت 24 ساعت در محلول پتاسیم کلراید قرار دهید و سپس کالیبره نمایید. توصیه میشود که این فرایند به صورت ماهانه تکرار شود. در برخی موارد که سطح حباب شیشهای به نحوی آلوده شده که با محلول آب صابون و آب شیر شسته نمیشود میتوانید از یک مسواک نرم برای تمیز کردن سطح پراب استفاده نمایید.
- توجه داشته باشید که پراب سنسور pH باید در محلول پتاسیم کلراید نگهداری بشود و برخلاف پراب سنسور EC شستشو یا نگهداری پراب سنسور pH در آب مقطر باعث آسیب رسیدن به آن خواهد شد.
بازگشت