طرز صحیح نگهداری از سنسور های EC و pH در گلخانه های هیدروپونیک

satan

نحوه نگه­داری صحیح سنسورهای EC و pH جهت استفاده در گلخانه های هیدروپونیک

در مقالات قبلی در مورد این صحبت کردیم که آنالیز محلول تغذیه در کشت هیدروپونیک به کمک سنسورهای هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته (pH) صورت می‌پذیرد. در این متن به این می پردازیم که چگونه باید از سنسورهای EC و pH مراقبت کنیم تا متناسب با هزینه ای که برای آنها پرداخت کرده­ایم مدت زمان زیادی به درستی کار کنند. این توضیحات برای هر دو حالتی که سنسورهای دارای نمایشگر خریداری کرده باشید و یا دستگاه اتوماسیون تغذیه ای داشته باشید که این سنسورها را دارا ­باشد صدق می کند.

 

نحوه صحیح نگه­داری سنسور آنالیز هدایت الکتریکی (EC)

سنسورهای هدایت الکتریکی (EC) بسته به جنس پراب آن­ها و نحوه­ی خواندن مقادیر از آن­ها توسط ترنسمیتر می­توانند از طول عمر مختلفی برخوردار باشند اما در بهترین حالت نیز نمی­توان انتظار استفاده همیشگی از یک سنسور EC داشت. اما با رعایت موارد زیر می­توان مطمئن شد که سنسور EC طول عمر مناسبی داشته باشد و مقادیر خروجی سنسور مورد اعتماد باشند:

  • شستشوی پراب سنسورها به صورت دوره­ای: در صورتی که از سنسور EC در دستگاه اتوماسیون تغذیه استفاده می­کنید و سنسور به طور دائمی در تماس با محلول تغذیه قرار دارد به طور معمول توصیه می­شود که پراب سنسور EC هر 30 روز یکبار شسته بشود تا نمک هایی که احتمالا بر روی الکتروهای سنسور رسوب کرده­اند شسته بشوند . فرایند شستشو بسته به نوع سنسور می­تواند متفاوت باشد اما به طور کلی می­توانید از کرم تمیز کننده پراب سنسور استفاده کرده و سطح پراب را با آن آغشته نمایید و در انتها آن را با آب شیر به طور کامل شستشو نمایید. توصیه می­شود که پس از هربار شستشو مقدار EC محلول استاندارد را بررسی کرده و در صورت تفاوت مقادیر سنسور را کالیبره نمایید.

در صورتی که از سنسورهای دارای نمایشگر و یا رومیزی استفاده می­کنید همواره پس از استفاده از سنسور آن را با آب شیر شسته و در آب مقطر نگه­داری نمایید.

  • جلوگیری از تماس دست با سطح الکترودهای پراب: چربی موجود در پوست دست موجب آلودگی پراب می­شود.
  • جلوگیری از قرار گرفتن خروجی BNC سنسور در محلول: به طور معمول خروجی الکترونیکی سنسورها آب­بند می­باشد اما به منظور احتیاط توصیه می­شود که تنها بخش ابتدایی پراب که شیشه­ای یا پلاستیکی می­باشد را وارد محلول کنید.

نحوه صحیح نگه­داری سنسور آنالیز pH

جهت نگه­داری صحیح سنسور pH موارد زیر را رعایت نمایید:

  •  جلوگیری از ضربه زدن به پراب: سنسورهای pH دارای حباب شیشه­ای شکننده می­باشند لذا لازم است که همواره پس از استفاده درپوش پلاستیکی آن­ها را گذاشته و در هنگام شستشو و کالیبره کردن سنسور نیز از پراب سنسور مراقبت کنید.
  • جلوگیری از تماس دست با سطح الکترودهای پراب: چربی موجود در پوست دست موجب آلودگی پراب می­شود و بر کیفیت عملکرد سنسور تاثیر خواهد گذاشت.
  • جلوگیری از تغییر ناگهانی دما: تغییر ناگهانی دما در پراب می­تواند موجب شکستن حباب شیشه­ای سنسور بشود. لذا هیچ وقت سنسور موجود در آب سرد را به طور ناگهانی وارد محلول با دمای بالا نکنید.
  • قرار ندادن پراب سنسور در روغن و سیالات مشابه
  • جلوگیری از قرار گرفتن خروجی BNC سنسور در محلول
  • قراردادن حباب شیشه­ای پراب سنسور در محلول مخصوص خود: حباب شیشه­ای سنسور همواه باید خیس باشد لذا اگر ازسنسور رومیزی یا دارای نمایشگر استفاده می­کنید همواره آن را در محلول مخصوص خود که محلول پتاسیم کلراید (KCL) می­باشد قرار بدهید. در دستگاه های اتوماسیون تغذیه نیز به طور معمول پراب سنسور در تماس با محلول تغذیه قرار داشته و تر می­باشد.
  • شستشوی دوره­ای پراب سنسور در دوره های کالیبراسیون: تمیزی پراب سنسور بر دقت نتایج و عمر مفید سنسور تاثیر مستقیم می­گذارد لذا پیش از هر دوره کالیبره سنسور را با محلول تمیز کننده مخصوص یا با محلول آب صابون شسته و سپس در صورتی که پراب سنسور به صورت دائمی در محلول پتاسیم کلراید قرار ندارند آن را به مدت 24 ساعت در محلول پتاسیم کلراید قرار دهید و سپس کالیبره نمایید. توصیه می­شود که این فرایند به صورت ماهانه تکرار شود. در برخی موارد که سطح حباب شیشه­ای به نحوی آلوده شده که با محلول آب صابون و آب شیر شسته نمی­شود می­توانید از یک مسواک نرم برای تمیز کردن سطح پراب استفاده نمایید.
  • توجه داشته باشید که پراب سنسور pH باید در محلول پتاسیم کلراید نگه­داری بشود و برخلاف پراب سنسور EC شستشو یا نگه­داری پراب سنسور pH در آب مقطر باعث آسیب رسیدن به آن خواهد شد.

بازگشت